Pro Asyl: Οι ευρωπαϊκές χώρες οδηγούν σε αποσταθεροποίηση την Ελλάδα !!

0,,19078307_303,00

Το ντε φάκτο κλείσιμο συνόρων σε χώρες κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού έχει «εγκλωβίσει» χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι υπό πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να φθάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Μια από τις οργανώσεις στήριξης προσφύγων που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είναι η γερμανική οργάνωση Pro Asyl.

Ο Καρλ Κοπ υπεύθυνος για την Ευρώπη βρίσκεται στην Αθήνα από όπου έδωσε στη συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk (DLF). Απαντώντας στο ερώτημα για πόσο ακόμα η Ελλάδα είναι σε θέση να στηρίξει τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μετά το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ ο Καρλ Κοπ τονίζει: «Πρόκειται για οδικό χάρτη για την ανθρωπιστική καταστροφή, που είναι πλέον ζήτημα χρόνου. Οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, κοιμούνται τη νύχτα έξω, τα πάντα μπορούν να συμβούν τις επόμενες μέρες. Σε περίπτωση που δεν ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και δεν συνεχίσουν οι ροές προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη τότε θα καταρρεύσει η κατάσταση εδώ. Οι εξελίξεις αφορούν πολλούς ανθρώπους.

Κινδυνεύουν ζωές.

Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια χώρα εύθραυστη λόγω της οικονομικής κρίσης. Και εμείς (σσ. οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι) αποσταθεροποιούμε μια χώρα μέλος της ΕΕ. Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Το γεγονός ότι μέλη και μη μέλη της ΕΕ συμμαχούν κατά μιας χώρας που στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Η Ευρώπη έχει υιοθετήσει «ακροδεξιά λαϊκιστική» ατζέντα

Ο Καρλ Ποπ κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι διχάζουν την Ευρώπη με μια «ακροδεξιά λαϊκιστική» ατζέντα, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ανθρωπιστική καταστροφή θα προκαλέσει πολλά θύματα: «Η αποτυχία του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών να καταλήξει σε μια κοινή γραμμή, το χάος στις Βρυξέλλες και οι αυστηρότεροι νόμοι για τους πρόσφυγες στη Γερμανία είναι απλά αποδείξεις για τον διχασμό μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και την αποτυχία τους. Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται η μεγαλύτερη ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση από το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και εσείς πιστεύετε ότι αυτά τα άκαρδα μέτρα, με την αποστολή πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, θα αποτρέψουν τους πρόσφυγες από την προσπάθεια να περάσουν στην ΕΕ; Θα έχουμε περισσότερους νεκρούς και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ίσως να χαθούν ζωές και λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης, αφού οι πρόσφυγες δεν μπορούν καν να στεγαστούν.

Μια χώρα-μέλος της ΕΕ βρίσκεται πια στα όριά της. και δεν αποκλείεται να καταρρεύσει.

Δεν μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν στο όνομα της Ευρώπης. Έχω την εντύπωση ότι έχουμε υιοθετήσει μια ακροδεξιά λαϊκιστική ατζέντα. Δεν χρειαζόμαστε πια την ακροδεξιά, η ακροδεξιά έχει κερδίσει ήδη, αν κρίνουμε από τις εξελίξεις. Το κλείσιμο των συνόρων είναι μια μαύρη μέρα για την προστασία προσφύγων, υπογραμμίζει εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος ο Καρλ Κοπ από την οργάνωση Pro Asyl.

DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s