Τελειώνουν τα λεφτά!! Ομόλογο 90 εκατ. ευρώ έσπασε ο ΕΤΕΑ για να πληρώσει τις συντάξεις Μαρτίου ;

Ομόλογο 90 εκατ. ευρώ έσπασε ο ΕΤΕΑ για να πληρώσει τις συντάξεις Μαρτίου

Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

Ομόλογο 90 εκατομμυρίων ευρώ έσπασε η Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις του Μαρτίου, που ανέρχονται σε 280 εκατομμύρια ευρώ για 1,1 εκατομμύρια δικαιούχους επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η ρευστοποίηση έγινε σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 της πληρωμής συντάξεων Μαρτίου.

Η ρευστοποίηση έγινε από τα διαθέσιμα που τηρεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία έχουν πέσει περίπου στο 1 δις ευρώ.

Σημειώνεται πως στο σύνολό τους τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ επαρκούν μόνο για συντάξεις 3-4 μηνών, αφού το Ταμείο έχει έλλειμμα 380 εκατομμύρια ευρώ για το 2015, ενώ για το 2016 έχει κάνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του για έλλειμμα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είναι αναπόφευκτες, κάτι που έχει ήδη συζητηθεί εντός του Ταμείου και μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα σενάρια για τις περικοπές αυτές τοποθετούνται στο 6%-8% από τα 150 ευρώ επικουρικής και 20% στα ποσά άνω των 300 ευρώ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s