Στέγαση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για τους πρόσφυγες – Ο μεταναστευτικός “εποικισμός” στην ελλάδα μόλις ξεκίνησε …

Στέγαση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για τους πρόσφυγες

Πηγή: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την παροχή υπηρεσιών στέγασης προσφύγων, σε ξενοδοχεία μέσω hotel vouchers και σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, έχει αναλάβει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis, μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την οργάνωση, μέχρι στιγμής έχει ήδη ξεκινήσει η φιλοξενία των προσφύγων που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, καθώς επίσης και σε ιδιαίτερα ευπαθείς αιτούντες άσυλο, στα ξενοδοχεία μέσω hotel vouchers σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα.

Ωστόσο, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων αυτών, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα, η ΜΚΟ αναζητά διαμερίσματα τόσο μέσω μεσιτικών εταιρειών, όσο και μέσω αγγελιών σε εφημερίδες, προκειμένου να φιλοξενηθεί σε αυτά ένα σημαντικό μέρος των προσφύγων.

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από 17/11/2015 και στόχος του είναι η παροχή υπηρεσιών στέγασης, συνοδείας, και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ανθρώπους που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, καθώς επίσης και σε ιδιαίτερα ευπαθείς αιτούντες άσυλο.

Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2016, έχουν εξυπηρετηθεί από το πρόγραμμα πάνω από 1.300 άτομα. Προτεραιότητα στο πρόγραμμα δίνεται στις πιο ευάλωτες περιπτώσεις, όπως επιζήσαντες ναυαγίων, μονογονεϊκές ή πολυμελείς οικογένειες, εγκυμονούσες, οικογένειες με βρέφη, θύματα βασανιστηρίων, θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking), θύματα κακοποίησης και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία 20.000 θέσεων υποδοχής για τους πρόσφυγες, σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, αλλά και ανάδοχες οικογένειες.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, διεμήνυσε σήμερα ότι η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης, ενώ εκτίμησε ότι η προσφυγική κρίση θα διαρκέσει 2 με 3 χρόνια ακόμα. Για το εν λόγω χρονικό διάστημα, οι πρόσφυγες θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αφού το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα ένα νέο μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, τη διετία 2016-2018, καθώς η προσφυγική κρίση λαμβάνει έκταση πρωτοφανούς κλίμακας.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους

Πηγή: http://www.cnn.gr 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s