Πότε θα χρεοκοπήσει ξανά η Ελλάδα;

 

BofA: Βενεζουέλα και Ελλάδα οι δύο χώρες που είναι πιθανότερο να χρεοκοπήσουν!

Η Ελλάδα και η Βενεζουέλα είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αθετήσουν τις πληρωμές ομολόγων τους, σύμφωνα με την Bank of America.

Συγκεκριμένα, τα κρατικά ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) της Βενεζουέλας κινούνται περίπου στις 6.000 μονάδες βάσης και της Ελλάδας στις 1.800, καθιστώντας τις δύο χώρες πρώτες στον παγκόσμιο χάρτη των κρατών που θεωρείται πιθανό να χρεοκοπήσουν, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα.

Στην κατάταξη της τράπεζας, μετά την Βενεζουέλα και την Ελλάδα, ακολουθούν η Ουκρανία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, η Πορτογαλία, το Καζακστάν, η Τουρκία και το Βιετνάμ.

Στον αντίποδα, η χώρα που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες παγκοσμίως να χρεοκοπήσει είναι η Σουηδία, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Πηγή: zerohedge.com

Η κυβέρνηση …

θα πάρει την πολυπόθητη αξιολόγηση, την οποία είχε η ίδια απορρίψει το Φεβρουάριο του 2015, όταν ακόμη έλεγε πως θα διώξει τη Τρόικα.

Έτσι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει επίσημα to 2016, αφού ανεπίσημα είναι ήδη προ πολλού χρεοκοπημένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα – αφού απλά θα συνεχιστεί το μαρτύριο της σταγόνας, θα ακολουθήσουν επόμενα μνημόνια και ακόμη μεγαλύτερες οδύνες.

«Θα μπορούσε να είχε σωθεί η Ελλάδα;» αναρωτούνται πολλοί, ειδικά όταν ακούν πως η Κύπρος έπαψε πια να είναι υπό την σκέπη των μνημονίων. «Ασφαλώς», θα ήταν η απάντηση, χωρίς όμως το ελληνικό πρόβλημα να έχει κάποια σχέση με το κυπριακό – αφού το θέμα της Κύπρου ήταν οι τράπεζες, όπως επίσης της Ιρλανδίας και εν μέρει της Πορτογαλίας, ενώ το δημόσιο χρέος τους ήταν σχετικά χαμηλό.

«Πώς θα μπορούσε να είχε σωθεί, χωρίς να επιλέξει την πτώχευση το 2010, όπου έπρεπε και μπορούσε, αφού ήταν έγκλημα η υπαγωγή της στο ΔΝΤ;», θα ήταν ίσως η επόμενη ερώτηση. «Εφαρμόζοντας ένα τριετές πρόγραμμα, όπου το πρώτο έτος θα λαμβάνονταν όλα μαζί τα απαιτούμενα μέτρα, το δεύτερο θα ωρίμαζαν και το τρίτο θα επέδιδαν», θα απαντούσε κανείς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις.

Εάν όμως το πρόγραμμα αυτό τελικά αποτύγχανε, τότε η χώρα θα έπρεπε υποχρεωτικά να προβεί σε στάση πληρωμών – να πτωχεύσει επίσημα δηλαδή, έτσι ώστε να προστατευθεί η δημόσια και η ιδιωτική της περιουσία από τους δανειστές της. Στη συνέχεια θα έπρεπε να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της τη διαγραφή μέρους των χρεών της. Αυτό άλλωστε συμβουλεύει κανείς εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν υπερχρεωθεί και παράγουν ζημίες – αφού οτιδήποτε άλλο δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση του 2011 πρόλαβε να μπλοκάρει τη χρεοκοπία της χώρας υποθηκεύοντας την, καθώς επίσης στερώντας της τη δυνατότητα της μετατροπής του χρέους της σε εθνικό νόμισμα – οπότε ουσιαστικά τη δολοφόνησε. Εκτός αυτού, δεν έλαβε κανένα διαρθρωτικό μέτρο, περιοριζόμενη στις μειώσεις μισθών και στις αυξήσεις των φόρων – με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν η κατανάλωση και οι επενδύσεις, να κορυφωθεί η ανεργία κοκ.

165

Όλα αυτά αποτελούν πια παρελθόν, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον εάν δεν διαγραφούν δημόσια και ιδιωτικά χρέη – σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Επειδή όμως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα, ενώ και η νέα κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να προβεί σε στάση πληρωμών, δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος – όσο και αν προσπαθήσει.

Ως εκ τούτου θα συνεχίζει να κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της χρεοκοπίας, καθώς επίσης της εξόδου από το ευρώ επάνω από το κεφάλι μας – ενώ αυτού του είδους οι απειλές θα αρχίσουν ξανά, όταν ξεπεραστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών κυμάτων.

Στο προσφυγικό άλλωστε οφείλεται η βεβαιότητα μας σε σχέση με την αξιολόγηση – καθώς επίσης το αναπάντεχο καρότο των δανειστών, περί μίας συζήτησης για το χρέος.analyst

News analyst

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s