ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στην Άνδρο – δήλωση στο Εν Άνδρω από το ΥΠΕΣ

Πηγή  “Eν Άνδρω”

 

Όπως φαίνεται καθώς το πρόβλημα των προσφύγων συνεχώς επιδεινώνεται και υπάρχουν κάποιες σκέψεις στο ΥΠΕΣ για αναζήτηση πιθανών χώρων φιλοξενίας σε ευρύτερες περιοχές πέρα από τις αρχικά σχεδιαζόμενες. Το Εν Άνδρω επικοινώνησε με αρμόδιους του ΥΠΕΣ και πληροφορήθηκε τα εξής:

“Το έγγραφο στάλθηκε γενικά προς όλους τους δήμους στην Ελλάδα. Ο υπάρχων σχεδιασμός δεν συμπεριλαμβάνει για την ώρα τις Κυκλάδες. Αναζητούνται κλειστοί χώροι που ίσως χρειάζονται και μικρές επισκευές. Στην περίπτωση που μεταφερθούν πρόσφυγες σε νησιά αυτά πιθανόν να είναι σε δυτικές περιοχές ή ίσως και στην Κρήτη. Και θα είναι αποκλειστικά για πρόσφυγες που ίσως μείνουν κάποιο μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα με βάση την συμφωνία με την Ε.Ε.”   

Στα πλαίσια της γενικής εντολής για αναζήτηση χώρων το ΥΠΕΣ έστειλε επιστολή και στις Κυκλάδες. Η επιστολή έφτασε στο Δήμο Άνδρου στις 16/3, καθώς και στους άλλους Δήμους των Κυκλάδων. Ο Δήμος Άνδρου απάντησε σήμερα και εξέδωσε το κάτωθι δελτίου τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η απάντηση του Δήμου Άνδρου στην επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών για χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων

Από τον Δήμο Άνδρου ανακοινώνονται τα εξής:

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέστειλε στις 16 Μαρτίου 2016 σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Επικράτειας έγγραφο με το οποίο ζητεί «να υποδειχτούν κατάλληλοι χώροι οι οποίοι είναι δυνατόν να παραχωρηθούν άμεσα για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων».

Ο Δήμος Άνδρου απάντησε άμεσα στο έγγραφο του Υπουργείου, με επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι το νησί δεν διαθέτει κατάλληλες κτιριακές υποδομές (στρατόπεδα, κλειστά γήπεδα, κάμπινγκ κλπ), αλλά ούτε και υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από ένα υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και δεν επαρκεί η αστυνομική δύναμη, λόγω υποστελέχωσης του Α.Τ Ανδρου.

Η επιστολή στάλθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το πρωί της Παρασκευής, 18 Μαρτίου.

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

Το γράμμα του ΥΠΕΣ προς τους δήμους:

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s