ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ : Eγκρίθηκε ομόφωνα η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία – Ασαφής η Συμφωνία !

Εγκρίθηκε ομόφωνα η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία επισφράγισαν τη συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Donald Tusk μιλώντας για ομόφωνη απόφαση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu.

Την ικανοποίηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εξέφρασε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν σήμερα μια συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, έγραψαν στο Twitter o εκπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα.

«Συμφωνία ΕΕ χάρη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» (D. Tusk), αναφέρει το tweet του Κύπριου αξιωματούχου.

“Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε”, έγραψε ο Σίπιλα.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε με ανάρτησή του και ο εκπροσώπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Preben Aamann.

Επιπλέον, όλοι ανεξαιρέτως οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία αρχής γενομένης από την Κυριακή, βάσει των όρων της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας η οποία συνήφθη σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μποχούσλαβ Σομπότκα.

«Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε. Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα επαναπροωθούνται, αρχής γενομένης από την Κυριακή», έγραψε ο Σομπότκα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου, δήλωσε και ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι 28 και η Άγκυρα βάζουν τις τελευταίες πινελιές όσον αφορά τη συμφωνία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Αναλυτικά η συμφωνία

Στη δημοσιότητα έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αναλυτικό κείμενο που συμφωνήθηκε αφενός μεταξύ των 28 κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνόδου και αφετέρου με την Τουρκία την οποία εκπροσώπησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu.

To κομμάτι που αφορά την προσφυγική κρίση αναφέρει τα εξής:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Πολλά στοιχεία της κοινής μας ευρωπαϊκής ανταπόκρισης έχουν τεθεί σήμερα και αποδίδουν αποτελέσματα.

Οι εργασίες σχετικά με τα άλλα στοιχεία συνεχίζονται επιμελώς ώστε να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να δίδεται στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων.

2. Μετά τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών της 7ης Μαρτίου και στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία και την επέκτασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για:

– Περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει στα hotspots. Έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος ώστε τα hotspots να είναι πλήρως λειτουργικά και να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που μπορούν να δεχθούν. Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ , συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τις ελληνικές δομές ασύλου.

– Η χρήση όλων των μέσων για την υποστήριξη της ικανότητας της Ελλάδας για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο του  ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου για την επανεισδοχή και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας από την 1η Ιουνίου 2016. Τα κράτη μέλη δηλώνουν την προθυμία τους να παράσχουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κατάλληλα μέσα συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς.

3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να συντονίσει όλη την αναγκαία στήριξη για την Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου.

Η Κομισιόν θα συντονίσει και να οργανώσει από κοινού με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την αποτελεσματική εφαρμογή. Επίσης, θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του.

– Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης που πρέπει να παρασχεθεί για να βοηθήσει την  Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση. Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για τη στήριξη της έκτακτης ανάγκης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που υπέβαλε η Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση.

Τα κράτη μέλη καλούνται να κάνουν άμεσα πρόσθετες εισφορές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.

– Επιταχύνθηκε μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας. Ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφορών, όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν δημιουργεί νέες δεσμεύσεις για τα κράτη μέλη όσον αφορά την μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση.

5. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλότερα πρότυπα, όταν πρόκειται για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.

6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στην Ιορδανία και το Λίβανο. Απευθύνει έκκληση τα εχέγγυα να εκταμιευθούν άμεσα και τα Σύμφωνα της Ε.Ε. να ολοκληρωθούν για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής και στις δύο χώρες.

7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

8. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Φλεβάρη 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να παρουσιάσει τη σύνοδο του Ιουνίου μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που στοχεύει στην ταχεία κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, ζωτικής σημασίας υποδομές και την κοινωνική συνοχή στη νότια γειτονιά και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων .

9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά προσεκτικό όσον αφορά τις πιθανές νέες διαδρομές για τους παράνομους μετανάστες και ζητεί να λάβει μέτρα τα οποία μπορεί να καταστεί αναγκαία από την άποψη αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων παντού και με κάθε πρόσφορο μέσο παραμένει το κλειδί.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, καθώς η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων, μετά από αίτησή της, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαχείριση της μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο.

10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με τα διάφορα στοιχεία της συνολικής στρατηγικής και είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο στην ευρωπαϊκή συνόρων και της πρότασης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν. Οι εργασίες θα πρέπει επίσης να ληφθούν προς τα εμπρός για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s