Stratfor: «Τρίζει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Τι θα κάνει η Ελλάδα»

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Stratfor: «Τρίζει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Τι θα κάνει η Ελλάδα»

072413_Stratfor_4x3

«Η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση θα δοκιμάσει τη σταθερότητα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και κυρίως την ικανότητα των δύο πλευρών να εφαρμόσουν στην πράξη όσα υπέγραψαν στο χαρτί».

Τα παραπάνω σημειώνει το αμερικάνικο Ινστιτούτο Γεωπολιτικής Στρατηγικής Stratfor, αναφορικά με τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τη μείωση των προσυφγικών ροών στο Αιγαίο που υπογράφτηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ελλάδα – Τουρκία
«Ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. πίεσαν για την ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας, φοβούμενα ότι οι καθυστερήσεις θα ενθαρρύνουν τους μετανάστες να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», αναφέρει μεταξύ άλλων το Stratfor και συνεχίζει:

Πριν όμως οι μετανάστες επιστραφούν νόμιμα στην Τουρκία, το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να αναγνωρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να βελτιώσει την ικανότητά της να εγγράφει νεοαφιχθέντες μετανάστες και να επιταχύνει τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα έχει παλέψει για να παρέχει στέγαση για ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία των αιτήσεων τους.

Και ορισμένα μέλη της Ε.Ε. προειδοποίησαν ότι η απέλαση ανθρώπων χωρίς πρώτα κανείς να αναλύει τις υποθέσεις τους θα ήταν παράνομη.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει κάποια περιορισμένα δικαιώματα σε Σύριους. Αλλά υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν που θα σταλούν στην Τουρκία από την Ελλάδα μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.

Η Άγκυρα υποσχέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Αλλά για να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, η Τουρκία θα πρέπει να περάσει νέους νόμους και να βελτιώσει την ποιότητας ζωής για τους μετανάστες.

Η αποτυχία να το πράξει γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές προκλήσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Εάν εφαρμοστεί σωστά, το νέο σχέδιο θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους μετανάστες από το να προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα. Η ιδέα είναι να «τιμωρήσει» τους ανθρώπους που προσπαθούν να φθάσουν παράνομα στην Ελλάδα με την αποστολή τους πίσω στην Τουρκία, υποβιβάζοντας τους στο κάτω μέρος της λίστας των αιτούντων άσυλο.

Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι που περιμένουν στην Τουρκία και προτιμούν τη χρήση επίσημων διαύλων για να πάρουν άσυλο θα ανταμειφθούν για την υπομονή τους.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για τη ρύθμιση της ροής των μεταναστών απέτυχαν. Στις 17 Μαρτίου, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι που εργάζονται για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος είναι απογοητευμένοι από την περιορισμένη αποτελεσματικότητά του.

Στην Ιταλία
Καθώς ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, οι αιτούντες άσυλο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να προσπαθούν να το κάνουν μέσω της παράνομης μετανάστευσης ακόμα και αν η διαδρομή τους είναι πιο δύσκολη από ό,τι πριν.

Οι μετανάστες από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω πιο περίπλοκων διαδρομών, που διέρχονται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή ακόμη και τον Καύκασο.

Επιπλέον, καθώς ο καιρός βελτιώνεται οι μετανάστες θα προσπαθήσουν να «περάσουν» από την κεντρική Μεσόγειο που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με τη νότια Ιταλία.

Αυτό θα φέρει μια αύξηση του αριθμού των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική προς την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες.

Η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση θα δοκιμάσει τη σταθερότητα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και θα αμφισβητήσει την εύθραυστη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., καταλήγει η ανάλυση του Stratfor.

Πηγή Crash Online.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s