Φορολογικές δηλώσεις 2016: 60 ημέρες για να υποβληθούν 6 εκατομμύρια δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2016: 60 ημέρες για να υποβληθούν 6 εκατομμύρια δηλώσεις

Ψηφίσθηκε χθες η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2015 και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της υποβολής των δηλώσεων μέσω του Taxisnet.

Διαβάστε επίσης

 

Οι μοναδικές πλέον εκκρεμότητες αφορούν στον καθορισμό της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο σε πόσες δόσεις θα εξοφληθεί ο φόρος που θα βεβαιωθεί.

Να σημειωθεί πως η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική προθεσμία της 30ης Απριλίου 2016, που λόγω της αργίας του Πάσχα των Ορθοδόξων ουσιαστικά επεκτείνεται έως τις 3 Μαΐου, δεν θεωρείται από τους φοροτεχνικούς επαρκής χρόνος προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου 2016 και ο χρόνος θεωρείται επαρκής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών της φορολογικής διοίκησης η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου, με το διάστημα των περίπου 60 ημερών να θεωρείται επαρκές για την υποβολή των δηλώσεων από νοικοκυριά και 20.000 λογιστές – φοροτέχνες.

Άγνωστο παραμένει το τι θα αποφασίσουν κυβέρνηση και θεσμοί και για την καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Η κυβέρνηση θέλει να «απλώσει» την αποπληρωμή των φόρων σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις για να διευκολύνει τους φορολογουμένους και να αποφύγει τη συσσώρευση ληξιπροθέσμων οφειλών.

Πάντως ήδη από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για απροθυμία από την πλευρά των θεσμών για αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος καθώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάζουν συνεχώς οι ημερομηνίες πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s