Κόκκινα δάνεια: Παραπλανητικές οι συζητήσεις περί της πώλησης τους

 

Όπως διαπιστώνουν οι περισσότεροι, οι συζητήσεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών έχουν πλέον κοπάσει, με αφετηρία την τρίτη κεφαλαιοποίηση τους – μετά από το μεγάλο κόλπο δηλαδή, μέσω του οποίου η πλειοψηφία των μετοχών τους ανήκει πλέον σε ξένους.

Ως συνήθως πάντως οι Έλληνες, αφού αντέδρασαν αρχικά, στη συνέχεια ξέχασαν εντελώς το θέμα, παρά το ότι η διάσωση τους κόστισε πάνω από 40 δις € που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος – ενώ κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί με τα 203 δις € περίπου των κρατικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί κατά καιρούς στις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι πλέον τόσο σημαντική η νομοθεσία για την πώληση των κόκκινων δανείων, αφού οι τράπεζες, οπότε και τα δάνεια τους, ανήκουν στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαιατα οποία μπορούν ως εκ τούτου να τα διαχειριστούν όπως θέλουν, χωρίς την ανάγκη ειδικών ρυθμίσεων.

259

Υπενθυμίζουμε εδώ πως λίγους μήνες πριν το ΤΧΣ είχε στην ιδιοκτησία του το 67% της Τράπεζας Πειραιώς, το 52,7% της Εθνικής, το 66,2% της Alpha Bank και το 35,4% της Eurobank – ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά του σήμερα είναι 26% / 40,4% / 11% και 2,4%.

Οι μοναδικοί ζημιωμένοι από την πώληση των μετοχών σε πρωτοφανείς στην ιστορία τιμές ήταν οι μέτοχοι των τραπεζών – ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν το δημόσιο, άρα οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Πηγή  analyst.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s