«Έμμεσα» θα φύγει απο τις τσέπες των φορολογούμενων 1,8 δισ. ευρώ

  «Έμμεσα» θα φύγει απο τις τσέπες των φορολογούμενων 1,8 δισ ευρώ !!

Καύσιμα, φυσικό αέριο, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία, αγορά ΙΧ αυτοκινήτων, συνδρομητική τηλεόραση ακόμη και το internet θα είναι τα «θύματα» της αύξησης των έμμεσων φόρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 1,8 δισ. ευρώ

Καμία συζήτηση για νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ δεν έγινε στην πρώτη συνάντηση μεταξύ οικονομικού επιτελείου και δανειστών, τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την έκβαση του πρώτου – διερευνητικού – ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών, μέσω του οποίου «εγκαινιάστηκε» ο τελευταίος και πιο καθοριστικός γύρος της διαπραγμάτευσης.

Στην επόμενη συνάντηση, πιθανότατα μέχρι την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να καταθέσει πακέτο μέτρων 1,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 5,4 δισ. ευρώ και μ’ αυτά να ολοκληρωθεί η πρόταση της Ελλάδας. Τα νέα αυτά μέτρα εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι μπορεί να «κλειδώσουν» τη συμφωνία παρά τις διαφωνίες που έχει το ΔΝΤ και παρά το κακό κλίμα μετά τις διαρροές συνομιλιών.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αφορούν αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, όπως στα καύσιμα, τα τσιγάρα κ.λπ. ίσως δε και κάποιες παρεμβάσεις «έκπληξη» που θα μπορούσαν να αφορούν περικοπές δημοσίων δαπανών. Ακόμη και προβλέψεις για έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια κ.λπ. Τα νέα αυτά μέτρα σύμφωνα με πληροφορίες θα φέρουν αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού, στα τέλη κυκλοφορίας όπου εξετάζεται η αλλαγή των σημερινών επιβαρύνσεων με βάση τα κυβικά για να αντικατασταθεί με ένα πάγιο τέλος (80 ή 100 ευρώ) για όλους τους κατόχους ΙΧ, έτσι ώστε να αποθαρρυνθεί η κατάθεση πινακίδων ενώ εξετάζεται η επιβολή ενός ειδικού τέλους για την συνδρομητική τηλεόραση και την παροχή υπηρεσιών ιντερνέτ που προσφέρονται είτε αυτούσια είτε ως πακέτο υπηρεσιών από τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Στην μέγγενη της αξιολόγησης μπαίνει όμως και η κινητή τηλεφωνία με την αναπροσαρμογή του τέλους που έχει επιβληθεί από το 2006 και κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού του χρήστη.

Ειδικότερα τα μέτρα που θα κατατεθούν απο την κυβέρνηση στους θεσμούς αναμένεται να είναι:

1. Θα αυξηθεί κατά 5% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και ειδικά στη βενζίνη. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της αμόλυβδης κατά 4-5 λεπτά το λίτρο.

2. Θα επιβληθεί φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

3. Θα αυξηθεί η φορολογία στον καπνό και τα τσιγάρα που θα οδηγεί σε αύξηση από 20 λεπτά έως 1 ευρώ το πακέτο.

4. Θα αυξηθεί το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων και θα υπολογίζεται πλέον με βάση την εμπορική αξία του.

5. Θα επιβληθεί ειδικό τέλος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ.

6. Θα αντικατασταθεί ο φόρος των 5 λεπτών ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα έσοδα που θα προέλθουν από τις δραστηριότητες του Οργανισμού, αλλά και των 24 εταιρειών.

7. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναλαμβάνουν να αποδίδουν επιπλέον έσοδα στο δημόσιο που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη, χωρίς να το μετακυλίσουν στους πελάτες τους.

8. Ανάλογη συμφωνία έγινε με τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν τέλος για τον αριθμό των συνδρομητών τους.

www.dikaiologitika.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s