ΠΙΘΑΝΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η Ελλάδα πληρώνει με… αίμα το τίμημα της Ευρωζώνης: Μέτρα 8,9 δισ. ευρώ αντί “κουρέματος” του χρέους

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και αντί να επιστέψει με κάποια καλά νέα όσον αφορά στα μέτρα που καλείται να πάρει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ή έστω το “κούρεμα” του χρέους επέστρεψε με επιπλέον μέτρα 3,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που δείχνει ότι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εγκλωβιστεί στο “σπιράλ του θανάτου”, όπως το έλεγε προεκλογικά, με την οικονομία να πεθαίνει και μαζί ολόκληρη η Ελλάδα εντός του ευρώ.

Αυτό συνέβη από τη στιγμή που αποδέχθηκε το 3ο μνημόνιο πέρυσι το καλοκαίρι. Από τη στιγμή που οι δανειστές πήραν την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάθε τόσο θα ζητούν νέα μέτρα γιατί απλά δεν θα βγαίνουν τα προηγούμενα. Είναι ένα έργο που το βλέπουμε και το ζούμε τώρα έξι χρόνια, βλέποντας ταυτόχρονα συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους, να αυτοκτονούν, να χάνουν την αξιοπρέπεια τους βουτηγμένοι στην κρίση.

Και πώς να βγουν τα μέτρα αφού φορολογούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι, οι μικρομεσαίοι, οι συνήθεις ύποπτοι. Η φοροδοτική τους ικανότητα έχει τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Το μόνο στο οποίο μπορούν να ευελπιστούν είναι η παραγωγή χρεών. Τίποτα άλλο. Η αγελάδα πλέον έχει ψοφήσει. Έτσι λοιπόν και τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να πάρει για να κλείσει την αξιολόγηση δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι δανειστές και υποχρεώνουν την κυβέρνηση να δεσμευτεί πως αν δεν πιάσει μέχρι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, που η ίδια έχει πει πώς είναι άπιαστος στόχος με την κατάσταση της οικονομίας, θα κληθεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ.

Δεν τα έχουμε αποδεχθεί” λέει η κυβέρνηση, αλλά σημειώνει πώς τέθηκαν πάνω στο τραπέζι και δεν τα απέρριψε. Αυτό σημαίνει πώς είναι σαν να τα δέχθηκε κιόλας. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η πρόταση προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης “με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε τον στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι τότε να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ“.

Και όταν λέμε κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ εννοούμε, μεταξύ άλλων μεγάλο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου, αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση και περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων. Κοινώς η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να κλείσει η αξιολόγηση και μετά βλέπουμε. Τι να δούμε όμως; Δεν καταφέρνει να πάρει “κούρεμα” του χρέους, κάτι που ίσως αποτελούσε και μία σοβαρή δικαιολογία για τη λαίλαπα των μέτρων.

Ακόμη και το ΔΝΤ του πλέον συζητάει ελάφρυνση του χρέους, ενώ οι Γερμανοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ίσως ο Σόιμπλε έχει το μυαλό του και επιδιώκει την εφαρμογή του σχεδίου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για πέντε χρόνια με τη λειτουργία παράλληλου νομίσματος. Τελικά και αυτή η λύση ίσως να ήταν καλύτερη από το μαρτύριο της σταγόνας που περνούμε σήμερα.

Δεν αποκλείεται δε να έρθουν σύντομα και πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει ο βάρος των νέων μέτρων χωρίς να προσφέρει στους πολίτες μία διέξοδο. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ένας ευρύς ανασχηματισμός μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το ότι δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα πολιτικές εξελίξεις, όπως εκλογές, είναι γιατί οι Έλληνες έχουν κουραστεί από τις κυβερνήσεις που έρχονται προσφέροντας ελπίδα και μετά υποκύπτουν στις απειλές και στους εκβιασμούς των δανειστών.

Ένας άλλος λόγος είναι πώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Η ΝΔ κινείται σε “χαμηλά” επίπεδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί να ελέγξει το κόμμα με την αμφιβολία για το αν θα καταφέρει να το κρατήσει ενωμένο να πλανάται πάνω από τη λεωφόρο Συγγρού και όχι μόνο και από την άλλη, τα άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να διασωθούν κάνοντας πότε ένα βήμα να μπουν στην κυβέρνηση και πότε απομακρύνονται.

Αυτά που έχουν το μικρότερο πρόβλημα είναι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν τον κόσμο τους. Όσο για την Ένωση Κεντρώων με τον γραφικό Βασίλη Λεβέντη φαίνεται και αυτή να ξεφουσκώνει σιγά σιγά όπως το Ποτάμι.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s