Ν. Ξυδάκης: “Η Γερμανία και το ΔΝΤ μπλοκάρουν τη συμφωνία” !

 

«Εάν δεν επέλθει συμφωνία, αυτό δεν θα οφείλεται στην Ελλάδα», προειδοποιεί ο Νίκος Ξυδάκης

 

Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη φιλοξενεί σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η Die Zeit. Σε ερώτηση εάν ελλοχεύει και πάλι ο κίνδυνος ενός «χαοτικού καλοκαιριού», λόγω της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και θεσμών, ο υπουργός απαντά κατηγορηματικά ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, εντούτοις κάνει λόγο για μια θεμελιώδη σύγκρουση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. «Κυρίως η Γερμανία επιμένει στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Την ίδια ώρα όμως η Γερμανία δεν συναινεί σε ένα κούρεμα, το οποίο ζητά το Ταμείο στη βάση των εσωτερικών του κανονισμών. Εάν δεν επέλθει συμφωνία, αυτό δεν θα οφείλεται στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα προτίθεται να συνεχίσει τη πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, ο κ. Ξυδάκης διατυπώνει το ερώτημα γιατί να έχει το Ταμείο τόσο ισχυρό ρόλο στη στρατηγική διάσωσης της Ελλάδας, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι θα συμμετέχει με μόλις ένα 10% επί του συνολικού ποσού της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας;

Για να απεμπλακεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό, «θα έπρεπε να μεταφερθούν τα υφιστάμενα δάνεια στους υπόλοιπους πιστωτές». Αυτό, κατά τον ίδιο, δεν συνιστά πρόβλημα καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα οικονομικής φύσης. «Η γερμανική πλευρά όμως επιμένει στην περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγήσει πώς μπορεί αυτό να λειτουργήσει χωρίς να παραβιάσει το Ταμείο το καταστατικό του».

Τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων τριών μηνών σχολιάζει σήμερα λακωνικά η γαλλική Les Echos, σημειώνοντας ότι «προφανώς η Ευρώπη δεν έχει λύση στο αδιέξοδο. (…) Η Ελλάδα όμως δεν πρόκειται να εξέλθει από αυτό όταν της ζητείται να κάνει τα αδύνατα δυνατά –να πετύχει ανέφικτους στόχους στο οικονομικό και στο χρέος- χωρίς να αποκατασταθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s