Προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση τα έκτακτα “μέτρα-ρεζέρβα” και δημιουργούν προϋποθέσεις σοβαρών πολιτικών εξελίξεων !

Πολιτικές εξελίξεις μετά το Eurogroup του Άμστερνταμ

Πηγή: Eurokinissi- ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

Αιφνιδιασμός από τα αποτελέσματα του Eurogroup καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε ότι θα ήταν μία «ήσυχη» συνάντηση κατά την οποία θα πιστοποιούνταν η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και θα ανανεωνόταν το ραντεβού για το έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας όπου θα έκλεινε ουσιαστικά η διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μαζί με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, η ελληνική Βουλή να νομοθετήσει και τα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3.7 δις τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3.5%.

«Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σχετικό ερώτημα για το αν η Ελλάδα προτίθεται να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, παραμένει ασαφές το αν οι θεσμοί –ή μέρος αυτών – ζητάνε να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα των 3.7 δις ή αν αρκεί μία ρητώς γραπτή δέσμευση μέσα στο πακέτο των δύο νομοσχεδίων, όπως είχε συμβεί, για παράδειγμα στο δεύτερο Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση η απαίτηση των δανειστών για έκτακτα μέτρα δημιουργεί προϋποθέσεις σοβαρών πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s