Dijsselbloem: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά απαιτούνται και επιπλέον μέτρα εκτάκτου ανάγκης!

“Η συζήτηση για το χρέος μετά το τέλος της συμφωνίας” ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup

 Σε κάποια θέματα χρειάζεται ακόμα δουλειά, αλλά είμαστε κοντά σε συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πιθανό Eurogroup την επόμενη Πέμπτη για την τελική συμφωνία και μετά συζήτηση για το χρέος. Προληπτικό πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους

“Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος και βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία”, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, προσέθεσε πως “χρειάζεται επιπλέον δουλειά, και μέτρα εκτάκτου ανάγκης“. Όπως είπε τα εν λόγω έκτακτα μέτρα θα είναι το 2% του ΑΕΠ, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό τα έκτακτα μέτρα να νομοθετηθούν στην Ελλάδα.

Το προληπτικό πακέτο μέτρων θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους.

Πιθανό Eurogroup την Πέμπτη, αν γίνουν βήματα σε όλες τις παραμέτρους“, τόνισε παράλληλα, λέγοντας χαρακτηριστικά “πρόσθετο Eurogroup για συμπεράσματα 1ης αξιολόγησης και αρχή συζητήσεων για χρέος”. “Ο ESM θα πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος – Είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής”, συμπλήρωσε.

“Είμαστε κοντά σε ισορροπημένη και θετική συμφωνία, πράγμα που εξαρχής αποτελεί το στόχο μας”, τόνισε με τη σειρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις:οικονομικά αποτελεσματικές,κοινωνικά δίκαιες και ισορροπημένες δημοσιονομικά. Πλησιάζουμε!”, είπε, ενώ έκανε λόγω για μέτρα εκτάκτου ανάγκης. “Θα δουλέψουμε για λύση αξιόπιστη, λογική και αποδεκτή από όλους“, είπε και τόνισε πως “το ζήτημα χρέους πρέπει να συζητηθεί, αν θέλουμε χάραξη βιώσιμης πορείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ικανοποιημένη για την ισχυρή στήριξη της προώθησης της ιδέας του πακέτου των προληπτικών μέτρων υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι βιώσιμα και να είναι συγκεκριμένα».

«Είμαι σίγουρη ότι όλοι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και θα ζητήσω από την ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Το πρόγραμμα πρέπει να πατάει τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» συμπλήρωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ καταλήγοντας με νόημα ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» καθώς όπως είπε το θέμα του χρέους δεν θα λυθεί άμεσα.

Στη συνέντευξη τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ επανήλθε στο θέμα των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 για την Ελλάδα που με βάση την ανακοίνωση της 21ης Απριλίου υπολογίζεται στο 0,7% έναντι πρόβλεψης για 0,25% επισημαίνοντας: «Καλοσωρίζουμε τα στοιχεία της Eurostat. Αν είναι ακριβή θα έχουν αντίκτυπο. Θα τα… ξεσκονίσουμε». Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θύμισε, μάλιστα, ότι το 2013 ανακοινώθηκε πλεόνασμα 1,3% και έπειτα από αναθεωρήσεις κατέληξε στο 0,5%. «Πολλές φορές η Eurostat αναθεωρεί τα στοιχεία της» ανέφερε σιβυλλικά η κυρία Λαγκάρτ.

Ειδικά για το θέμα του χρέους και το κατά πόσον υπάρχει συμφωνία σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις Σόιμπλε ότι το θέμα αυτό δεν είναι πρώτης γραμμής η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «πρώτον δεν χρειάζεται “κούρεμα”, δεύτερον η συμφωνία της 25ης Ιουλίου αποτελεί το βασικό οδηγό, τρίτον όλοι συμφωνούμε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας οδηγήσει σε ένα μηχανισμό και αυτό θα πυροδοτηθεί όταν ολοκληρωθούν όλα τα μέτρα που συζητήσαμε σήμερα».

http://www.greekamericannewsagency.com

 

Από αλλού θα το περίμενε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κι από 11 χρονη του ήρθε !

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, μετά το Eurogroup στο Άμστερνταμ, έδωσε το λόγο για μια τελευταία ερώτηση στην 11χρονη Αλία.

Το κορίτσι που βρισκόταν ανάμεσα στους δημοσιογράφους ρώτησε τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών: “Τι θα κάνετε όλοι εσείς όταν έρθει η επόμενη κρίση;”.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών γέλασε, απαντώντας με αμηχανία “Πόσο χρόνο έχεις για να σου απαντήσω;”, τονίζοντας στη συνέχεια ότι για να αποφευχθεί η επόμενη κρίση, η Ευρώπη θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες ενδυνάμωσης των τραπεζών αλλά και της οικονομίας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s