“Πλεόνασμα μόνο με νέους φόρους και μαχαίρι στις συντάξεις ” λέει το ΔΝΤ. Διαφορετικά φεύγουν !

nea-lathi-stin-antimetopisi-tis-krisis-stin-ee-anagnorizei-to-dnt

Στρεβλή εικόνα δημιούργησε η παρουσίαση της επιστολής Lagarde από τους Financial Times οι οποίοι την δημοσίευσαν κατ’ αποκλειστικότητα. Η Lagarde στην ουσία επιμένει ότι απαιτούνται πρόσθετα φορολογικά μέτρα και περικοπές συντάξεων προκειμένου να επιτευχθεί έστω και προσωρινά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Από το ρεπορτάζ δόθηκε η εντύπωση ότι η γενική διευθύντρια πιέζει τους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση για το χρέος, αυτός άλλωστε ήταν και ο τίτλος του δημοσιεύματος. Όμως το θέμα του χρέους ήδη είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Κατά συνέπεια αν η παρέμβαση Lagarde ήταν για το χρέος θα ήταν προδήλως εκ περισσού.

Όμως από τη δημοσίευση ολόκληρου του κειμένου της επιστολής η είδηση που προκύπτει είναι ότι το ΔΝΤ υπαναχωρεί αποδεχόμενο ότι η Ελλάδα μπορεί να φθάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018 με αντάλλαγμα τα σκληρά μέτρα. Ταυτοχρόνως όμως ζητά να κατέβει ο πήχης στο 1,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, επιμένοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδος η χώρα να εμφανίζει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεονασμέ (3,5% του ΑΕΠ) στο διηνεκές.

Αυτό είναι και το νέο στοιχείο που κομίζει η επιστολή Lagarde καθώς όλα τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται σε αυτή έχουν διατυπωθεί επισήμως από την ίδια και τον Paul Thomsen στις πρόσφατες συνεντεύξεις τους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στη συγκεκριμένη επιστολή, κάνει πίσω και αποδέχεται το αίτημα των Ευρωπαίων να παραμείνει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, μόνο το 2018.

Παρόλο που το ΔΝΤ επιμένει, η επίτευξη ενός τόσο υψηλού πλεονάσματος ακόμη και προσωρινά (temporarily) είναι αντιπαραγωγική. Παρά ταύτα το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να «κάνει τα στραβά μάτια», εφόσον τα πρόσθετα μέτρα που θα αποφασιστούν θα είναι αξιόπιστα. Το πακέτο αυτό των πρόσθετων μέτρων σύμφωνα με το ΔΝΤ που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ ήτοι περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέρχεται από τις συντάξεις και από φόρους.

«Δυστυχώς» όπως αναφέρει η Lagarde ο Μηχανισμός των έκτακτων μέτρων που προτείνει η Ελληνική Κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Επομένως τα μέτρα της Κυβέρνησης κρίνονται ανεπαρκή και αναξιόπιστα (από την πρόσφατη εμπειρία) για να πετύχουν το στόχο 3,5% του ΑΕΠ. Επιπροσθέτως τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση χαρακτηρίζονται «ανεπιθύμητα» από το ΔΝΤ καθώς εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας και δεν αντιμετωπίζουν τις υφιστάμενες ανισορροπίες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s