Τρομάζει το τέρας του δημοσιονομικού “κόφτη”!

Κυβερνητικός Λαϊκισμός Τέλος. Μόνο έργα και απτά αποτελέσματα εδώ και τώρα. Διαφορετικά…!

Πιθανές και άλλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις φέρνει η συμφωνία για τα εφεδρικά μέτρα με τον δημοσιονομικό “κόφτη”!

Ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και θα τίθεται σε ισχύ σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο.

Μειώσεις ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις θα προβλέπει η αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup όπως προκύπτει από τα δήλωσαν μετά τη συνεδρίαση οι ευρωπαίοι εταίροι.

Ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και θα τίθεται σε ισχύ σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο, με ορίζοντα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει εισπρακτικά μέτρα και αυτόματες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να αποσαφηνίζει ότι οι μειώσεις θα πιάνουν το σύνολο των κρατικών εκροών, που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις.

Το ακριβές μείγμα που θα περιλαμβάνεται στον μηχανισμό δεν έχει διευκρινιστεί, και αναμένεται να αποσαφηνιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έως την τακτική συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις 24 του μηνός.

Στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup δεν διευκρινίζεται αν τα εφεδρικά μέτρα θα έχουν κάποιο πλαφόν, όπως το 2% του ΑΕΠ (3,6 δισεκ. ευρώ) που βρισκόταν στο τραπέζι νωρίτερα.

Τα προσωρινά μέτρα θα μπορούν σε κάποιο σημείο να αντικατασταθούν με διαρθρωτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί ο «κόφτης» σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας είναι η αστοχία να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα που βρίσκεται πέραν το ελέγχουν των ελληνικών Αρχών.

Στο κοινό ανακοινωθέν δεν διευκρινίζεται επίσης το πώς θα διαπιστώνεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, δηλαδή αν θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, που επικυρώνονται από τη Eurostat στην αρχή του κάθε επόμενου έτους (παραδείγματος χάρη τα στοιχεία για το 2016 θα οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο του 2017).

Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε πριν το Eurogroup προέβλεπε ότι την 30η Απριλίου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει έκθεση όπου θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους.

Η εν λόγω έκθεση θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup ΕΔΩ

Advertisements

One thought on “Τρομάζει το τέρας του δημοσιονομικού “κόφτη”!

 1. Μας τελειώνουν κανονικά …
  Τώρα η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στον πλανήτη, στην οποία θα καταργηθεί η πολιτική των διαπραγματεύσεων και των εκβιασμών, για την πληρωμή των δόσεων, όταν μάλιστα εγκατασταθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ από τους δανειστές της !
  Άραγε τότε τή τα θέλουμε τα Μνημόνια και την Ελληνική Βουλή των 300 όταν θα καθαρίζει ο “Κόφτης” και ο Πάκης ??!!

  Και το πιό τραγικό;

  H πρακτική των Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου και των Προεδρικών Διαταγμάτων είχε καταγγελθεί στο παρελθόν ως αντιδημοκρατική και ώς πράξη κατάλυσης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Κι είχαν δίκιο! Και η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεχτεί (και δικαιολογημένα) κριτική γι’ αυτό το γεγονός.
  Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε τον Αντώνη Σαμαρά κατά πολύ (μα πάρα πολύ) και σε αυτό το πεδίο.
  Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας πραγματικός πρωταθλητής σε αυτό το άθλημα
  “Καλό Κουράγιο”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s