Οριστικό το διαζύγιο Βρετανίας – ΕΕ

16198-itokuM5Wy0Gq-696x392

Την «υπογραφή» της στο διαζύγιο με τη Βρετανία βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι αποδέχονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποκλείοντας οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση και να καλούν την Βρετανία να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο.

«Σε μια ελεύθερη δημοκρατική διαδικασία ο βρετανικός λαός εξέφρασε τη θέλησή του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Λυπόμαστε για αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Donald Tusk (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), Jean-Claude Juncker (πρόεδρος της Κομισιόν) και Martin Schulz (πρόεδρος Eυρωκοινοβουλίου).

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι στην αντίδρασή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα στηρίξουμε τις βασικές αρχές της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών της. Η Ενωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχίσει. Η Ενωση είναι το πλαίσιο του κοινού μας πολιτικούς μέλλοντος. Είμαστε δεμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και το κοινό συμφέρον και θα αναπτύξουμε τη συνεργασία σε αυτή τη βάση. Από κοινού θα αντιμετωπίσουμε την κοινή πρόκληση να παράξουμε ανάπτυξη, να αυξήσουμε την ευημερία και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες μας. Οι θεσμοί θα παίξουν τον πλήρη ρόλο τους σε αυτή την προσπάθεια.

AdTech AdΠεριμένουμε τώρα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει αυτή την απόφαση του Βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατό, όσο επώδυνη και αν είναι αυτή η διαδικασία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα παρατείνει άνευ λόγου την αβεβαιότητα.

Εχουμε κανόνες να το αντιμετωπίσουμε με οργανωμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης θέτει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις γρήγορα με το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εξόδου του από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι να τελειώσει η διαδικασία το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που έχει επικυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι νόμοι της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να μην είναι πλέον μέλος.

Όπως συμφωνήθηκε η νέα συμφωνία «για το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 18-19ης Φεβρουαρίου, δεν θα ενεργοποιηθεί και παύει να υφίσταται. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

Σε ότι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μέλλον. Περιμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Οποια συμφωνία, που θα ολοκληρωθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να αντανακλά τα συμφέροντα και των δυο πλευρών και να είναι ισορροπημένη σε όρους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», καταλήγουν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s