“Ταξικά ετεροβαρές” το ελληνικό πρόγραμμα έπληξε κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους !

«Ταξικά ετεροβαρές το ελληνικό πρόγραμμα»

Ντέλια Βελκουλέσκου  

Η Ντέλια Βελκουλέσκου «παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, σε μια ακόμη παραδοχή λάθους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παραδέχτηκε επίσης ότι η ελληνική οικονομία λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι δυνατό να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα.

Κλιμάκιο της Συνομοσπονδίας είχε συνάντηση με την εκπρόσωπο του Ταμείου μετά από αίτημα της τελευταίας, που διήρκησε μιάμιση ώρα κι έγινε σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που θα συντάξει για την ελληνική οικονομία. Η ΓΣΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον Γιάννη Παναγόπουλο, τον γενικό γραμματέα Νίκο Κιουτσούκη και τον επιστημονικό συνεργάτη του συνδικάτου Γιώργο Αργείδη.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Συνοσπονδίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμφώνησε στον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων.

Αναγκάστηκε και παραδέχθηκε η κ. Βελκουλέσκου ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές κι ότι έπληξε κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Δεν είπε όμως τι θα γίνει με τις άλλες δυνάμεις της αγοράς που απολαμβάνουν στην υγεία των κορόιδων αρκετά πλούτη και ευημερία.

¨Παραδέχθηκε ακόμη ότι εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα.¨

Χάσμα για τα εργασιακά

Το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές διαπιστώθηκε στη συνάντηση. Από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ δεν υπήρξαν απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι κι ότι δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης, όπως δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.

«Περιμένουμε να δούμε εάν αυτές οι παραδοχές της εκπρόσωπου θα αποτυπωθούν στην έκθεση του Ταμείου, η οποία θα παίξει ασφαλώς πολύ μεγάλο ρόλο στη διαπραγμάτευση και τα εργασιακά ζητήματα», σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Η Συνομοσπονδία κατέθεσε στοιχεία για να δείξει ότι όχι μόνο ότι μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει αλλά και γιατί δεν πρέπει να ληφθούν νέα στους τομείς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, της προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις και του συνδικαλιστικού νόμου.

«Εξ αντικειμένου σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά και μόνο η παραδοχή ότι η πολιτική που ασκήθηκε είναι ετεροβαρής σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων δείχνει ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει πετύχει έστω κι αν δεν θέλουν να το ομολογήσουν ανοικτά».

«Αυτός ο συνδικαλιστικός νόμος είναι ο πιο δημοκρατικός που είχαμε ποτέ. Οποιαδήποτε αλλαγή θα αποτελέσει ταφόπλακα για το συνδικαλιστικό κίνημα», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από τη ΓΣΕΕ στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Πηγή efsyn.gr

 

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι

«Ταυτόχρονα, όμως, ο πλούτος φαίνεται να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια μίας μικρής πλούσιας ελίτ: Οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον μέσο όρο.

Αυτό αποτελεί επίσης μία μορφή αυξανόμενης ανισότητας.

Αν και δεν καταλήγει σε μία πραγματική κοινωνική πόλωση, έχει τη δυναμική να ασκήσει πίεση στην κοινωνική συνοχή μακροχρόνια, εάν η πλειοψηφία του πληθυσμού πεισθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι κάτι που ωφελεί λίγους, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός παραμένει λιγότερο ή περισσότερο εκεί που ήταν».

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s