Πού το πάει ο Erdogan ;

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ!

(Πέμ. 29/9/16 – 14:15)

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΚΟΤΖΙΑ ΟΠΩΣ Η ΓΑΤΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Εμπρηστική βόμβα εξαπέλυσε ο Τ. Ερτογάν με τις δηλώσεις του με τις οποίες εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία χαρακτηρίζει ετεροβαρή για την Τουρκία και αποτέλεσμα Τουρκικής οπισθοχώρησης, ιδιαίτερα για τα νησιά του Αιγαίου!

Θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης θέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων που ανέφερε ο Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είπε.

Ο ίδιος συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδιασμό με την τρομοκρατία έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε.

Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον σουλτάνο Μουσταφά Κεμάλ, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΛΙΜΑ  

Οι παραπάνω δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, ακόμα και αν έγιναν αποκλειστικά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, προκαλούν άκρως αρνητικό κλίμα και από τα πράγματα προσλαμβάνουν αρνητικές προεκτάσεις, που μπορούν να καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνες για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας.

Ο Τ. Ερντογάν μοιάζει να αισθάνεται πολύ ισχυρός και σίγουρος απέναντι στην “πειθήνια” Ελλάδα, ώστε να την προκαλεί εκ του ασφαλούς.

Ιδιαίτερα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας που ακολουθεί ως δόγμα και με όλο και μεγαλύτερη υποχωρητικότητα το δίδυμο Τσίπρα – Κοτζιά, καθίσταται όλο και πιο επίφοβη για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν πρέπει να χτυπήσουν, έτσι κι αλλιώς, καμπανάκι στην Αθήνα.

Κ.Μ.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι με την Συνθήκη της Λωζάννης η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης.

Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των Στενών.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας.

Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Οι δηλώσεις του Tayip Erdogan σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης αποτελούν την προσπάθεια της νεοϊσλαμικήςΤουρκίας και του ίδιου του Erdogan, ενδεχομένως τη σημαντικότερη, να αλλάξει το εθνικό αφήγημα της γείτονος, παρουσιάζοντας το κεμαλικό κίνημα όχι ως θεμελιωτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά ως συνεργό στον ακρωτηριασμό της Οθωμανικής Τουρκίας.

Αυτοί που διαπραγματεύτηκαν στη Λωζάννη” το 1923 μπόρεσαν, κατά τον Erdogan, να καταγραφούν στη συλλογική μνήμη ως εθνικοί ήρωες, μόνο και μόνο επειδή το μέτρο σύγκρισης έδινε η κατά πολύ δυσμενέστερη Συνθήκη των Σεβρών του 1920. Όμως το μέτρο της αποτυχίας τους δίνει, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις της Λωζάννης στέρησαν την Τουρκία από νησιά που αποτελούν τη φυσική γεωγραφική συνέχεια της Μικράς Ασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέχρι σήμερα ελληνοτουρκικές “εκκρεμότητες” στα θέματα των δικαιοδοσιών.

Η αναφορά αυτή, πέρα από την υπεροψία που αποπνέει έναντι της ελληνικής πλευράς, εντάσσεται πρωτίστως στην προσπάθεια του Erdogan να ανυψωθεί σε ρόλο εφάμιλλο με του Kemal Ataturk ως προς την σύγχρονη τουρκική ιστορία και να αναγάγει την 15η Ιουλίου, ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του, σε οιονεί εθνική επέτειο, ή μάλλον σε γενέθλιο ημέρα της “νέας Τουρκίας”, όπως τη φαντάζονται οι ισλαμιστές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ήδη οι μαθητές των τουρκικών σχολείων υποδέχθηκαν τη νέα σχολική χρονιά με την παραλαβή ειδικού βιβλίου για τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, το οποίο προλογίζει ο Erdogan.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να υποδαυλίζει τα αντιδυτικάσυνομωσιολογικάαντανακλαστικά που τόσο μεγάλη διάδοση έχουν στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι αν το πραξικόπημα επιτύγχανε, η μοίρα της Τουρκίας θα ήταν μια νέα Συνθήκη των Σεβρών. Με άλλα λόγια, το πραξικόπημα ήταν ξενοκίνητο και απέβλεπε στον διαμελισμό της γείτονος. Αλλά από την άποψη αυτή, η συνέχεια ανάμεσα στο παλαιό κεμαλιστικό κατεστημένο και τους σημερινούς κυβερνώντες είναι αδιάσπαστη: το “σύνδρομο των Σεβρών” είναι ακριβώς ο όρος που περιγράφει την διαχρονική καχυποψία των Τούρκων ιθυνόντων προς τη Δύση, ακόμη και στις περιόδους που προσπαθούσαν διακαώς να τη μιμηθούν.

ΜΕΣΩ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό“, τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βασική πηγή: Capital.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑ.Ε

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

«Οι δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, με τις οποίες για πρώτη φορά αμφισβητείταιευθέως από την τουρκική πλευρά η Συνθήκη της Λωζάννης, συνιστούν μια άκρως επικίνδυνη κίνηση, η οποία σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι το καθεστώς Ερντογάν συμπεριφέρεται υπεροπτικά και προκλητικά απέναντι στην Ελλάδα και χωρίς κανένανσεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Σημειώνουμε, πάντως, χωρίς προς το παρόν περαιτέρω αναφορές, ως αξιοπερίεργο, τουλάχιστον, το σχόλιο των ελληνικώνδιπλωματικώνπηγών, το οποίο αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης ως ένα γεγονός που μπορεί να φαίνεται «οδυνηρό για την Τουρκία».

Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι για την υπεράσπιση των γνήσιων εθνικών συμφερόντων της χώρας μας είναι αναγκαία όσο ποτέ μια ανεξάρτητη και κυρίαρχηΕλλάδα και μια τέτοια Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να είναι μια χώρα που βρίσκεται κάτω από τη μνημονιακήμπότα και την ΝΑΤΟϊκή κηδεμονία».

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε

 

Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει και δίνει απάντηση στον Ερντογάν

 

Αποκαλυψη

Η Γερμανία καταρρέει και η Μέρκελ προκαλεί ελληνοτουρκική σύρραξη για αντιπερισπασμό

Ο Σουλτάνος Ερντογάν επικίνδυνο όργανο στο σατανικό σχέδιό της

 

Στάση «Πόντιου Πιλάτου» από το Βερολίνο για τη Συνθήκη της Λωζάνης !

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s