«Κρυφό σχέδιο» για το ευρω-χρέος ετοιμάζουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ

Σχέδιο για την έκδοση κοινού ευρωζωνικού χρέους ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Οι σχεδιαζόμενοι τίτλοι θα είναι μία δέσμη ομολόγων από διάφορα κράτη της ευρωζώνης και θα αποκαλούνται «Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα». Στόχος των ΕΑΟ θα είναι να μειώσουν το κόστος δανεισμού και τον κίνδυνο πτώχευσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Δεν είναι γνωστό τι θέση θα μπορούσαν να έχουν τα ελληνικά ομόλογα στο εν λόγω σχέδιο.

Το σχέδιο όμως έχει προκαλέσει έντονες
ενστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία ήταν πάντοτε αντίθετη στο ενδεχόμενο έκδοσης ενιαίου χρέους – καθώς το γερμανικό Δημόσιο θα κληθεί να μοιραστεί τις ευθύνες του δανεισμού με τις αδύναμες οικονομίες του Νότου.!

Σύμφωνα με την «Handelsblatt», το συμβουλευτικό συμβούλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως το σχέδιο των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης ισοδυναμεί με «ευρω-ομόλογα από την πίσω πόρτα».

Η Κομισιόν ωστόσο, έχοντας τη στήριξη της Ευρωτράπεζας, φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει, και αναμένεται να εκδώσει σχετική έκθεση τον Μάρτιο.

EurActiv .gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s