Το κόλπο γκρόσο με τις συντάξεις και το πρωτογενές πλεόνασμα

 

Του Θόδωρου Σκυλακάκη

Τις ημέρες αυτές δημοσιεύθηκαν δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους ειδήσεις, οι οποίες όμως υποκρύπτουν ένα νέο κόλπο γκρόσο που βρίσκεται σε εξέλιξη για να φουσκώσει πλασματικά το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με την πρώτη η ΕΛΣΤΑΤ, εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, ψάχνει και «δεν βρίσκει» τον συντελεστή για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων. Πρόκειται για τον συντελεστή αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, που είναι αναγκαίος για να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις.

Η ΕΛΣΤΑΤ λοιπόν ανακάλυψε τώρα ότι δεν της κάνουν τα στοιχεία που έχει! Την δυσκολεύει λέει εννοιολογικά μεταξύ άλλων που θα βάλει τον «μισθό»-χαρτζιλίκι των κληρωτών που υπηρετούν στρατιωτική θητεία και άλλες τέτοιες ιστορίες και θέλει να «μελετήσει» την μεθοδολογία των άλλων χωρών! Οπότε η απονομή των νέων συντάξεων αναβάλλεται επ’ αόριστον. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων πρόκειται για 100.000 χιλιάδες νέους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν βγει στη σύνταξη με το νέο νόμο, τη δικαιούνται και δεν τους την δίνουν (παίρνουν μόνο μια μικρή προσωρινή σύνταξη).

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απορρίπτει μια στις πέντε αιτήσεις για συντάξεις με διάφορα κόλπα. Δεν δέχεται κάποια ένσημα και τους ξαναστέλνει πίσω από την αρχή στην περίπτωση του ΙΚΑ ή τους ζητά να πληρώσουν πρώτα τεράστια ασφαλιστικά χρέη στην περίπτωση του ΟΑΕΕ.

Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δεν γίνονται μόνο για λόγους ταμειακούς. Το μεγάλο κόλπο είναι άλλο και ονομάζεται «πρωτογενές πλεόνασμα». Γιατί όσο το κράτος δεν εκδίδει οριστική απόφαση συνταξιοδότησης μια στατιστική αλχημεία της Eurostat επιτρέπει στην κυβέρνηση να καταγράφει πλασματικό και έωλο πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως είχα αναγκάσει -ευρωβουλευτής τότε- τον Όλι Ρεν να αποκαλύψει το 2014 μετά από διαδοχικές ερωτήσεις (τελευταία η E-000106/2014), «σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στατιστικούς κανόνες του ΕΣΛ, η συνταξιοδότηση επηρεάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα αφότου έχει εγκριθεί η σχετική αίτηση».

Έτσι οι εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις που εκκρεμούν για κύριες και επικουρικές συντάξεις και για εφάπαξ, αλλά και αυτές που θα αρχίσουν να συσσωρεύονται με τα κόλπα που περιέγραψα, δεν γράφονται στο έλλειμμα και θα επιβαρύνουν το έλλειμμα των επομένων ετών, υποχρεώνοντας τις επόμενες κυβερνήσεις να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να πετύχουν το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα οι κύριες και επικουρικές συντάξεις (που δεν δίδονται εφάπαξ, όπως τα «εφάπαξ»), θα επιβαρύνουν την πρώτη χρονιά που θα δοθούν διπλά το έλλειμμα, αφού θα πληρωθούν και τα αναδρομικά και η τρέχουσα σύνταξη.

Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από όλα αυτά και γιατί η κυβέρνηση βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους καταδικάζοντάς τους να μην έχουν ούτε δουλειά (αφού βγήκαν στη σύνταξη), ούτε εισόδημα, αφού δεν τους πληρώνει τη σύνταξη που δικαιούνται με τις εισφορές που έχουν πληρώσει;

Το κίνητρο είναι η επικοινωνία και η προπαγάνδα. Με το φούσκωμα-απάτη του πρωτογενούς πλεονάσματος που εμφανίζει με το κόλπο γκρόσο των καθυστερήσεων, μπορεί να υπόσχεται στους αφελείς που της έχουν απομείνει (δεν είναι πολλοί) «αντίμετρα να φαν κι οι κότες».

Παραμυθιάζοντας παράλληλα και τους βουλευτές της, που θα ψηφίσουν για άλλη μια φορά για να βάλει το κράτος το χέρι στην τσέπη εκατομμυρίων φορολογουμένων, που θα κληθούν να πληρώσουν την εγκληματική ανικανότητα και την ολέθρια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s