Σε… 2 λεπτά θα γίνεται το «ξεσκόνισμα» των καταθέσεων

Με την ομολογία Τσακαλώτου πως «ελπίζω ότι μετά την σημερινή παρουσίαση θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση για να μπουν οι φορολογούμενοι στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων», η κυβέρνηση ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα το νέο σύστημα ελέγχων αδήλωτων εισοδημάτων.
Ο κύριος Τσακαλώτος αρνήθηκε να απαντήσει για άλλα θέματα, όπως την παροχή 13ης σύνταξης στο βουλευτή κύριο Μπαλαούρα, την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και την πορεία της διαπραγμάτευσης, αναφέρει το protothema.

Τόνισε όμως ότι «με καρότο και μαστίγιο», όπως είπε, θα βρεθούν «μη παραμετρικά» έσοδα από την οικειοθελή αποκάλυψη και τα αναδρομικά πρόστιμα στους ελεγχόμενους, τα οποία μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν για παροχές στην κοινωνία.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Δεν απαντήθηκε πάντως, πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι (πχ πριν ή μετά το Πάσχα) καθώς η ρύθμιση για οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων λήγει στις 31 Μαΐου καθώς θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθούν όλοι οι ελεγκτές και να υπάρξει σύστημα διασφάλισης των απόρρητων πληροφοριών.
Οι διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν από τους 1.270.000 φορολογουμένους, τους οποίους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη στοχοποιήσει για την κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών κατά την περίοδο 2002-2014. Σειρά θα πάρουν και όλες οι άλλες λίστες (εμβασμάτων κλπ). Για το 2017 πάντως έχουν προγραμματιστεί 23.300 έλεγχοι και ήδη το υπουργείο παρέτεινε για 1-3 χρόνια ακόμα την παραγραφή του δικαιώματος ελέγχου του δημοσίου.

Οι έλεγχοι θα εκτείνονται έως 15 χρόνια πριν. Η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου λέει πως θα τελειώνουν γρηγορότερα και με λιγότερα λάθη.
Αυτό που αλλάζει είναι, όπως αναφέρθηκε, ότι όλες οι τράπεζες έστειλαν επεξεργασμένα με κοινή κωδικοποίηση τα παλαιά στοιχεία για τις κινήσεις καταθέσεων, ακόμα και αν στο μεταξύ κάποιες τράπεζες έχουν κλείσει και απορροφήθηκαν από άλλες. «Έγιναν δοκιμές και δεν εντοπίστηκαν λάθη» τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ.Πιτσιλής.

Έτσι θα γίνεται αυτόματος έλεγχος της πορείας των καταθέσεων, σε σύγκριση με την πορεία των δηλωθέντων εισοδημάτων κάθε έτους. Όπου οι καταθέσεις ξεπερνάνε τα δηλωθέντα, ο φορολογούμενος θα ελέγχεται για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Δεν απαντήθηκε όμως από ποιο ύψος διαφοράς (πχ 500 ή 1.000 ή 100.000 ευρώ) μεταξύ δηλωθέντων και κατατεθέντων ποσών, θα οδηγεί σε έλεγχο κατά προτεραιότητα. «Θα μοριοδοτούνται με βάση διάφορα κριτήρια κινδύνου» λένε στην ΑΑΔΕ.

Έλεγχοι 15ετίας
Αυτό που δεν αλλάζει όμως είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να απολογούνται για υποθέσεις του μακρινού παρελθόντος και θα πρέπει να αποδείξουν οι ίδιοι και αναδρομικά πως «δεν είναι ελέφαντες», καθώς πριν το 2010 το βάρος της απόδειξης το έφερε η ελεγκτική αρχή και από κανέναν νόμο δεν ίσχυε τότε η υποχρέωση διαφύλαξης αποδεικτικών ή άλλων στοιχείων. Η νομιμότητα ελέγχων για το έτος 2002 «εκκρεμεί» στο ΣτΕ, παραδέχτηκε ο κ.Πιτσιλής. Στο ΣτΕ εκκρεμεί επίσης και η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητός του ελεγχομένου, αφού αν στοχοποιηθεί, θεωρείται και ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Το 2002 επελέγη όμως και για έναν άλλο λόγο. Στην ΑΑΔΕ λένε πως υπάρχουν στοιχεία από την μετατροπή των δραχμών σε ευρώ. Αν λοιπόν κάποιος πει ότι είχε μετρητά πριν το 2002 και τα εμφάνισε μετά (πχ από κέρδη του ΧΑΑ το 1999) θα πρέπει να προσκομίσει και έγγραφα «ευρωποίησης» -αν και εφόσον φυσικά ζει ακόμα και είχε προνοήσει από τότε να το φυλάξει για τον ίδιο ή τους κληρονόμους του.
Παγίδα για καταθέτες
Το αυτόματο σύστημα ελέγχων με το ειδικό λογισμικό που ανέπτυξε η ΑΑΔΕ υπόσχεται πως δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, δηλαδή θα ξεχωρίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις από την μεταφορά ποσών από τράπεζα σε τράπεζα κλπ.

Δεν απαντήθηκαν όμως και άλλα κρίσιμα στοιχεία, όπως για παράδειγμα:

1.Οι καταθέσεις που έγιναν με μετρητά (πχ από ΑΤΜ σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας) θα θεωρούνται και πάλι «άλλα χρήματα»; «Ισχύει η εγκύκλιος Μπάκα» λένε στην ΑΑΔΕ, που τονίζει πως δεν υπήρχε πριν 10 ή 20 χρόνια νόμος που να απαγορεύει τα μετρητά, αν και είναι γνωστό πως πολλοί ελεγκτές την αγνοούν ή δεν την εφαρμόζουν. «Όποιος είχε λεφτά, προφανώς τα είχε στην τράπεζα ή στο χρηματιστήριο για να κερδίζει και άλλα, άρα τα μετρητά ήταν μαύρα» λένε και σήμερα μάλιστα αρμόδιοι ελεγκτές –μιλώντας σαν …επενδυτικοί σύμβουλοι ή χρηματιστές των φορολογουμένων για το τι έπρεπε να κάνουν τα λεφτά τους.

2. Αν φέρει ο κόσμος «τα λεφτά που φυλάει στο στρώμα» θα θεωρηθούν «νέα κατάθεση» ή επανακατάθεση; «Ας τα φέρουν αυτοί και θα δούμε» ήταν η απάντηση αρμοδίων.

«Ισχύει Κράτος Δικαίου, μην το ξεχνάμε» τόνισε πάντως ο κύριος Πιτσιλής, για να κλείσει το θέμα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: