Ο κύβος ερρίφθη. Ποιοι οδηγούνται σε περικοπή συντάξεων ως και 39% ;

Ο κύβος ερρίφθη. Οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν και αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι αν θα γίνει άπαξ, το 2019, ή σταδιακά. Ακόμη και τα 600 ευρώ τον μήνα, οι απώλειες σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις. Αναλυτικά ο λογαριασμός.

Ποιοι οδηγούνται σε περικοπή συντάξεων ως και 39%

Μια ακόμη οδυνηρή απόφαση που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους βρίσκεται προ των πυλών, με την κυβέρνηση να έχει αποδεχθεί τις περικοπές των «προσωπικών διαφορών» και να διαπραγματεύεται το πότε και πιθανότατα το πώς αυτή θα εφαρμοστεί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις θα κοπούν ακόμη και ποσά άνω των 600 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις θα ξεκινούν από 5 ευρώ κι ενδέχεται να αγγίξουν τα 620 ευρώ, εφόσον περικοπούν οι προσωπικές διαφορές σε 1,4 εκατ. συνταξιούχους.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν δέχεται τη σε δόσεις μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και ζητεί άμεσα την περικοπή 1% του ΑΕΠ και μάλιστα, εντός του 2019.

Ο λογαριασμός, παρά τις διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου στους συμπολιτευόμενους βουλευτές, που έκαναν λόγο για περικοπές σε συνταξιούχους που θα είναι σημαντικά λιγότεροι του ενός εκατομμυρίων, βγάζει μειώσεις τουλάχιστον σε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, κατά μέσο όρο περίπου στο 14%.

Υπολογίζεται δε, πως θα θιγούν κυρίως υψηλοσυνταξιούχοι που έφυγαν με λίγα χρόνια ασφάλισης (σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι 40%), ενώ ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά πως υπάρχουν κάποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα πάρουν ελαφρώς υψηλότερα ποσά συντάξεων (υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και στο +20%), καθώς αποχώρησαν από την εργασία τους με πολλά χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ σε δύο δόσεις. Η πρώτη, ίση με 0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,3 δισ. ευρώ, να ξεκινήσει από το 2019 και το υπόλοιπο 0,3% ή 500 εκατ. το 2020. Προσπάθεια γίνεται από την κυβέρνηση ώστε οι μειώσεις να ισχύσουν από το 2020. Έτσι, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η περικοπή θα αγγίξει πολύ λιγότερο από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, που εισπράττουν άνω των 600-700 τον μήνα. Στην πράξη, τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μείωσης, η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει τις περικοπές στις χαμηλές συντάξεις, καθώς «προσωπικές διαφορές» αναμένεται να βγουν και στους συνταξιούχους που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια συντάξεων.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, οι «προσωπικές διαφορές» κυμαίνονται μεταξύ 7% και 39%. Στην πρώτη γραμμή του πυρός για τις νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις βρίσκονται συνταξιούχοι με υψηλές αποδοχές -συγκριτικά με τον μέσο όρο του συστήματος- και ταυτόχρονα μεγάλες προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις τους.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη (μετά τις μειώσεις των προηγούμενων μνημονίων), περίπου 750.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς ενδέχεται να δουν, από το 2019 και μετά, μειώσεις στις συντάξεις τους κοντά στο 18%. Στους χαμένους συγκαταλέγονται δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, καθώς θα έχουν αρκετά μεγάλο ποσό προσωπικής διαφοράς, ενώ από τους μισθωτούς μεγάλοι χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι με πλήρη σύνταξη, υψηλόμισθοι, που αποχώρησαν με μεγάλα χρονικά διαστήματα ασφάλισης.

Χαμένοι θα είναι σχεδόν κι όλοι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ, οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΕπου ήταν ασφαλισμένοι σε μεγάλες κατηγορίες καθώς και το σύνολο των συνταξιούχων από ΤΕΒΕ και ΤΑΕ, που συνταξιοδοτήθηκε με 35ετία από τις προαιρετικές κατηγορίες.

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι οι προσωπικές διαφορές που μπορεί να περικοπούν, σταδιακά και μερικώς ή ολικώς (ανάλογα με το πού τελικά θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές), κυμαίνονται από 5 έως και 620 ευρώ (στο πρώην ΤΕΒΕ). Μειώσεις από 6% έως 8% αναμένεται να δουν ακόμη και συνταξιούχοι που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (σήμερα 486,84 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης), ή προέρχονται από «μη ευγενή» ταμεία.

Εως 22% φτάνουν κατά μέσο όρο οι προσωπικές διαφορές για τους προερχόμενους από το ΙΚΑ και το Δημόσιο (με… 40 χρόνια ασφάλισης) ενώ από 30% έως και 39% φτάνουν οι προσωπικές διαφορές και κατά συνέπεια θα κυμανθούν οι μειώσεις σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο με λιγότερα από 34 χρόνια ασφάλισης ή από το πρώην ΤΕΒΕ.

Να σημειωθεί ότι, βάσει των αποφάσεων του υπουργείου Εργασίας, το ποσό αναφοράς για τον καθορισμό της προσωπικής διαφοράς είναι η καθαρή προ φόρου σύνταξη, όπως προκύπτει μετά την επιβολή των μνημονιακών περικοπών που καταργούνται.

Δηλαδή, η νέα σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση το σύστημα Εθνική – Ανταποδοτική και η διαφορά που θα προκύψει ανάμεσα στο παλιό προ φόρου ποσό και το σημερινό προ φόρου ποσό θα είναι η προσωπική διαφορά του συνταξιούχου, η οποία και θα περικοπεί.

Ρούλα Σαλούρου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s