Γερμανικές εκλογές: Αμηχανία και προβληματισμός στο διεθνή Τύπο (πρωτοσέλιδα)

 

Ο γερμανικός λαός μίλησε και όλοι συμφωνούν ότι η νέα αυτή εβδομάδα ξημέρωσε με την Γερμανική, αλλά και Ευρωπαική πολιτική σκηνή να εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά μετά από το χθεσινό κλείσιμο της κάλπης.

Ο διεθνής τύπος αποτυπώνει την πύρρειο νίκη της Μέρκελ, την πανωλεθρία Σουλτς αλλά και την ενίσχυση του ακροδεξιού-ρατσιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που αναδεικνύεται σε τρίτο κόμμα, επισημαίνοντας τη δημιουργία νέων δεδομένων. Τώρα η προσοχή στρέφεται στις μετεκλογικές διεργασίες που θα οδηγήσουν στην νέα κυβέρνηση και στο τί ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον της Ευρώπης. Η βρετανική Guardian αφιερώνει το εξώφυλλό της στην χθεσινή εκλογική δοκιμασία με τίτλο «H νίκη της 4ης θητείας της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς». Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Γερμανία έχει μπροστά τις εβδομάδες εντατικών μετεκλογικών διεργασιών και από τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθούν και οι μελλοντικές επιλογές της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τονίζει ότι τα διεθνή θέματα ήταν σχεδόν απόντα από την προεκλογική εκστρατεία και αυτό αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα. «Θρονιασμένη στη σταθερότητά της, σε βαθμό που να αποκαλείται «μεγάλη Ελβετία», η Γερμανία θα είναι παρά ταύτα υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει σειρά διεθνών προβλημάτων σε έναν κόσμο αναστατωμένο εξαιτίας της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και λόγω του Brexit».

«Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με αλλαγές που έρχονται από αλλού, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έρχονται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό προσανατολισμό της προς ανατολάς, αλλά και με την παραδοσιακή συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία απότομη αλλαγή», σχολιάζει ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιάνι, πρόεδρος του Ιδρύματος Robert Schuman.

Η επίσης βρετανική The Times κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «H νίκη της Μέρκελ επισκιάστηκε από την αναζωπύρωση της ακροδεξιάς». Επισημαίνει το σοκ που έχει προκαλέσει, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη, η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος στη βουλή που αναδείχθηκε τρίτο με ποστοστό που κυμανθεί κοντά στο 13%.

Η γαλλική Le Figaro κάνει λόγο για «πικρή νίκη» της Μέρκελ, ενώ η Le Monde σε πιο αυστηρό τόνο χαρακτηρίζει «ντροπή για την Γερμανία» την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος.

Ο γερμανικός τύπος αναζητά τους υπαίτιους για το ότι στη βουλή μπαίνει για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα και δίνει οδηγίες πλεύσης στην επόμενη κυβέρνηση. Στο εξώφυλλο της Die Welt φιγουράρει ο τίτλος «Mεγάλες απώλειες για την Ενωση (σ.σ. CDU/CSU), το SPD σε ιστορικό χαμηλό, τρίτη δύναμη το AfD».

Η Taz.die tageszeitung περιορίζεται στο «Τρίτη ισχυρότερη δύναμη το AfD» και αναλύει: «Όσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιορίζονταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ». Η Frankfurter Allgemeine σε πιο αισιόξοξο τόνο «Παρά τις απώλειες, η Ενωση ξανά καθαρός νικητής».

«Η Μέρκελ είναι η μητέρα του AfD», σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες του κύριου άρθρου του Spiegel.

«Είτε συνέβαλε είτε όχι στην άνοδο του κόμματος με την εισδοχή άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που δεν μπόρεσε να εμποδίσει την είσοδο της εθνικιστικής δεξιάς στη γερμανική βουλή και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο».

Η αρχισυντάκτρια της DW Ίνες Πολ σχολιάζει πιο ψύχραιμα το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση και ότι η εκλογική βραδιά συνιστά τομή για την χώρα. «Η χώρα έχει αλλάξει. Δεν πρόκειται για κάτι αμελητέο. Αλλά ούτε είναι -ακόμη- και καταστροφή. Είναι μια πρόκληση.

Εν τέλει έτσι είναι η δημοκρατία. Και με βάση τη διεθνή σύγκριση υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι η Γερμανία θα καταφέρει να φέρει εις πέρας και αυτήν την πρόκληση.

Μπορεί να έχει και τα καλά του να δούμε και πάλι στη Βουλή αντιπαραθέσεις για το καλύτερο επιχείρημα. Και να μην κυβερνά πλέον μια υπερβολικά ισχυρή καγκελάριος, επειδή δεν ασκείται αντιπολίτευση. Και αυτό είναι ένα μήνυμα της εκλογικής βραδιάς», καταλήγει.

Τέλος, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα εντός και εκτός Γερμανίας που συνδέουν τα αποτελέσματα με την πολιτική ανοιχτών θυρών που ακολούθησε η Άγκελα Μέρκελ απέναντι στις προσφυγικές ροές.  Εξάλλου, το AFD επένδυσε στον φόβο και στην ανασφάλεια των Γερμανών με το σύνθημα «να πάρουμε πίσω την πατρίδα μας».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s