Τι σημαίνει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,2% το 2018;

 

Μετά τους επαίνους των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον για να επιχειρηματολογήσουν, στη συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο με την Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Την Τετάρτη το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις του για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) με βάση τις οποίες, αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά μόλις 2,2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα έβαλε πάγο στα σχέδια της Αθήνας να μοιράσει ένα γενναιώδορο κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2017 προβλέποντας ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,7% του ΑΕΠ αντί 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Υποσχέσεις Τσίπρα

Η Αθήνα σήκωσε το γάντι με κυβερνητικό παράγοντα να λέει την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση «δεν προτίθεται να σχολιάσει τις συνήθως λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου».

Ένα ακόμη σημάδι ότι το «καμπανάκι» του ΔΝΤ δεν φαίνεται να ανησυχεί το Μαξίμου ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε χθες φοροελαφρύνσεις από το 2018. «Εγώ πιστεύω μπορούμε και περισσότερο. Ξεπερνάμε στόχους και πιστεύω του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις φορολογία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι λέει η Ουάσιγκτον για μέτρα και χρέος

Για το 2018 το Ταμείο προτιμά αντί της ενεργοποίησης του κόφτη την επίσπευση της μείωσης αφορολόγητου και των συντάξεων με παράλληλη αναβολή των αντιμέτρων τουλάχιστον ως το 2023.

Επιπλέον, παρά την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,6% το 2018 εκτιμά ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα ξεπεράσει το 1% εξαιτίας της ατολμίας στις μεταρρυθμίσεις. Εντύπωση προκαλεί επίσης η εκτίμηση ότι τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνονται συνεχώς έως το 2022.

Στο Fiscal Monitor το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο ως το 2022, πάνω από το 160% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υποχωρεί από τη θέση ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους κάτι που το φέρνει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους.

 

Πηγή  Αxiaplus.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s